Tájékoztató Pénztártagjaink számára az MNB 2021.08.26.-i határozatáról

2021. augusztus 30.

2021. augusztus 26-án a sajtóban megjelent az MNB határozata a Pannónia Nyugdíjpénztár működését illetően, mellyel kapcsolatban szeretnénk hitelesen tájékoztatni Tagjainkat, hiszen bizalmuk, megelégedettségük kiemelten fontos számunkra.

A Pannónia Nyugdíjpénztár az MNB megjelent határozatával kapcsolatban leszögezi, hogy a Pénztár hosszú távú működése megbízható, stabil és folyamatos. Ezt a tényt az MNB is megállapítja.

Tagjaink megtakarítása teljes mértékben biztonságban van. A kiegyensúlyozott portfólió – amelyben a megtakarítások többsége található – a nyugdíjpénztári piacon kimagasló hozamot biztosít.

A határozattal nem értünk egyet, megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Hangsúlyozzuk, hogy a Pénztár vezetői mindenkor, – így az ingatlan ügyletek során is – gondosan, felelősen és a Pénztártagok érdekének megfelelően jártak és járnak el.

Ezúton is jelezzük a Pénztártagoknak, hogy a szóban forgó projekt sikeres és 300 millió forint értékű hozamnövelő beruházás volt. Ennek során az ingatlanban 1.800 négyzetméter korszerű iroda és 39 lakás került kialakításra. Az irodaház ad helyet a Pénztárnak, így a bérleti díj már nem külső bérbeadóhoz kerül, hanem a Tagok vagyonát gyarapítja, a többi bérbe adott irodák bevételével együtt. A lakások eladásából származó bevétel a tagok egyéni számláin került jóváírásra.

Az MNB 2019-ben indított vizsgálatában kifogással élt ezzel az ingatlan befektetéssel kapcsolatban.

Az MNB azt állítja, hogy a 39 eladott lakás közül öt esetben a kínálati ár alatti értékesítésre került sor.

Megállapításunk szerint: nem történt piaci ár alatti értékesítés, az áralku igazodott a piaci trendekhez.

Az MNB vizsgálat ideje alatt több független igazságügyi szakértő, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is ugyanazt a megállapítást tette, hogy nem történt piaci ár alatti értékesítés. A vizsgálat során azonban az MNB mindezt figyelmen kívül hagyta.

Az öt lakás eladása ügyében a MNB kifogásait megalapozatlannak és hibásnak tartjuk, ezt az elmúlt két évben több alkalommal részletesen írásban kifejtettük. A lakások értékesítéséről a közgyűlésen keresztül a Pénztártagjainkat tájékoztattuk.

Döntöttünk a tagokat képviselő küldöttek azonnali összehívásáról. A kialakult helyzetről részletesen és megnyugtatóan tájékoztatjuk Őket, és rajtuk keresztül a teljes tagságot.

 

Pannónia Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsa

  1. augusztus 30.