Hozamok

A Pannónia Nyugdíjpénztár óvatos befektetési politikájával a hosszú távú, biztonságos befektetéseket tartja szem előtt.

Illusztráció

2021. évi hozameredményeink

A 2021-es év gazdasági és pénzpiaci eseményei (pl.: elhúzódó koronavírus járvány, emelkedő infláció és alapkamat) láthatóan a magasabb kockázatú portfólióknak kedveztek.

Növekedési portfóliónk éves nettó hozama az inflációt is jelentősen meghaladva 9,04% lett.
Az áprilisban indult Növekedési Plusz kiegészítő portfóliónk eredménye pedig még ennél is magasabb volt 2021-ben!

A Növekedési Plusz és a Dimenzió portfóliók törtidőszaki teljesítményéről a https://www.pannonianyp.hu/arfolyamok/ oldalon tájékozódhat.

FONTOS! Bármelyik portfólióban tapasztalhat időszakos erősödést, vagy gyengülést!
A nyugdíjmegtakarítás hosszú távú befektetés, ezért érdemes annak eredményeit is hosszú távon értékelni. A rossz időpontban (alacsony árfolyamon) indított kifizetési vagy portfólióváltási igények az esetleges virtuális veszteségeket azonnal realizálják, azok visszatermelésére már nem lesz lehetősége!

Portfóliók hozamteljesítménye és az infláció alakulása

Portfólió megnevezése Nettó hozamráta (%) Átlagos 10 éves nettó hozamráta (%) Átlagos 15 éves nettó hozamráta (%) Portfólió vagyonarány 2021.12.31 (%)
Klasszikus -2,28 2,84 3,70 2,56%
Kiegyensúlyozott 2,74 5,79 5,00 69,09%
Növekedési 9,04 8,06 6,48 11,64%

2021. évi infláció (dec./dec.) 7,4%, 10 éves átlagos éves infláció 2,59%, a 15 éves átlagos éves infláció 3,4%.

A nettó hozam a vagyonkezelési és letétkezelési költségekkel csökkentett hozam (nettó hozam = bruttó hozam - költségek).

Hozam kisokos

Pénztárunk a választható tagi portfóliók esetében 2009. január 1-jétől, a szolgáltatási portfólió esetében 2016. április 1-jétől vezeti elszámolóegység alapon a tagok számláit.

Az elszámolóegységes portfólió árfolyama a portfólió hozamalakulását, hozamváltozását mutatja napról-napra.

Az elszámoló egységek árfolyamait választható portfóliónként és a szolgáltatási portfólióra honapunkon naponta közzétesszük, továbbá jelentjük a Magyar Nemzeti Bank részére.

Az egyes választható portfóliók és a különböző pénztárak befektetési teljesítménye az elszámolóegység alapú rendszerben folyamatosan követhetők és összehasonlíthatók, mivel a pénztárak és az MNB honlapján az árfolyamok megtekinthetők és letölthetők.

Az éves hozamráta az árfolyamadatokból egyszerűen kiszámolható, a tárgyév december 31-ei és a tárgyévet megelőző év december 31-ei árfolyam hányadosából. Pl. a növekedési portfólió 2019. évi nettó hozamrátája (2,474172/2,160379-1)*100=14,52%.

A nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú megtakarítás, ezért ennek befektetési eredményét is hosszú távon célszerű és kell értékelni. Jogszabályi előírás alapján 1 éves és 10/15 éves átlagos hozamráták számolhatók és hozhatók nyilvánosságra. A hozamrátákat választható portfóliónként kell kiszámítani.

Bruttó hozamráta
A befektetéseken elért hozam százalékos mértéke, ami a vagyonkezelési tevékenység teljesítményét mutatja. Ez a mutató a teljes elért hozamot tartalmazza, a költségekkel együtt.

Nettó hozamráta
A bruttó hozamrátából a vagyonkezeléssel és letétkezeléssel összefüggő költségek levonása után számolt hozamráta. A nettó hozam jelenik meg a portfóliós árfolyamokban, ez kerül kimutatásra a tagok számláin.

Referencia hozamráta
A Pénztár Igazgatótanácsa a Befektetési politikában meghatározza, hogy milyen eszközökbe, eszközcsoportokba és milyen arányban kívánja fektetni a tagok felhalmozott vagyonát. A Pénztár minden eszközcsoporthoz kiválaszt egy mutatót az ún. referenciaindexet, amely a kezelt portfólió jellemző összetételét tükröző tőkepiaci index vagy több tőkepiaci index kombinációja, amelynek adott időszak alatti változása összehasonlítható a kezelt portfólió adott időszak alatti hozamrátájával.

Ilyen mutató például: BUX-index (magyar tőzsdei részvények teljesítményének mérésére szolgáló index), MAX-index (egy évnél hosszabb hátralévő futamidejű magyar állampapírok teljesítményének mérésére szolgáló index).

A referenciahozam bruttó hozam, ezzel lehet a Pénztár (illetve vagyonkezelője) befektetési teljesítményét, bruttó hozamrátáját összehasonlítani. Az éves nettó hozamráta a vagyon- és letétkezelési költségekkel csökkentett érték, ezért a referencia-hozamrátával közvetlenül nem hasonlítható össze. A bruttó hozamráta és a referenciahozam hozamráta a bruttó jellegük miatt összehasonlíthatók.

Átlagos nettó hozamráta
Egy elmúlt időszak éves nettó hozamrátáiból mértani átlagolással számított hozamráta. Jogszabályi előírás szerint minden évre a tárgyévi nettó hozamráta mellett az elmúlt 10/15 év átlagos értékeit is ki kell számolni.

Reálhozam
A befektetések hozamát szokás az inflációhoz is viszonyítani, ez a reálhozam. A pénztártagok ekkor arról kapnak képet, hogy az adott időszakban a pénztári befektetések nettó hozamrátái meghaladták-e az infláció mértékét. Amennyiben meghaladták, akkor pozitív reálhozamról beszélhetünk.

A reálhozam számítása során az éves nettó hozamrátát az éves (december/december) inflációs rátához hasonlítjuk, ahogyan az MNB is teszi nyugdíjpénztári teljesítmény témájú publikációiban. A 10/15 éves átlagos reálhozamráta számításakor 10/15 éves, szintén mértani átlaggal számított inflációt használjuk.

Amennyiben a pénztár átlagos 10 éves nettó hozamrátája például 7,21%, a 10 éves átlagos inflációhoz kell mérni, amely például 2,46%. Ekkor az átlagos 10 éves reálhozam ráta 1,0721/1,0246=1,0464, azaz 4,64%.

Nem elérhető

Ügyfélszolgálatunk telefonon hívható:

  • Hétfő, kedd: 08:00 – 16:00
  • Szerda: 08:00 – 20:00
  • Csütörtök: 08:00 – 16:00
  • Péntek: 08:00 – 16:00

Személyes ügyfélszolgálat elérhetősége:

  • Hétfő - péntek: 08:00 – 16:00
pannonport_logo

Elektronikus üzenetben általános jellegű érdeklődést kezdeményezhet PannonPortT Tagi portálon keresztül.

Bejelentkezem

Kérdését bejelentheti elektronikus üzenetben is az alábbi űrlap kitöltésével.

Írjon nekünk