Főcím kép: Nyugdíjas lettem
Főcím kép: Nyugdíjas lettem

Nyugdíjas lettem

Dőljön hátra és élvezze nyugdíjas éveit!

MIELŐTT A PÉNZFELVÉTEL MELLETT DÖNT...

A nyugdíjpénztári megtakarítás célja a nyugdíjas évek jövedelmének kiegészítése, azonban érdemes néhány szempontot figyelembe vennie mielőtt nyugdíjazáskor az azonnali pénzfelvétel mellett dönt

Pénztárunkban lehetősége van járadékszolgáltatást vagy részösszegű kifizetést is kérni, mellyel kiegészítheti állami nyugdíját, miközben a bennmaradó megtakarítás tovább gyarapodik!

1. lépés képe

Megtakarítása továbbra is hozamot termel, ellentétben a bankszámlán „elfektetett” összeggel, melyre minimális (szinte észrevétlen) kamatot adnak a bankok. Az otthoni készpénz tárolása veszélyes, a párnahuzatban nem termel nyereséget!

2. lépés képe

2023. július 1-én hatályba lépett, a szocho törvény módosításáról szóló Kormányrendelet nem vonatkozik az önkéntes pénztárakra: az önkéntes nyugdíjpénztári számla hozama továbbra is kamatadó és szocho mentes.

3. lépés képe

A már meglévő számlaegyenleg tovább gyarapítható, a befizetés tovább folytatható

4. lépés képe

Amennyiben nyugdíj mellett továbbra is dolgozik, adóköteles jövedelme van, a befizetései után 20% adóvisszatérítést vehet igénybe, mely a számlán lévő összeget növeli.

5. lépés képe

A számla tagdíjfizetés nélkül is fenntartható (költségmentesen) befektetési céllal. Kérjük, tájékozódjon ügyfélszolgálatunkon!

6. lépés képe

Az összeg bármikor hozzáférhető egy vagy több részletben. ld. Szolgáltatási és Elszámolási szabályzat

7. lépés képe

A számla adó- és járulékmentesen örökölhető, sőt kedvezményezett is jelölhető, mely esetben a hozzáférés jóval gyorsabb és egyszerűbb.

PORTFÓLIÓINKRÓL

Kérjük, tekintse meg portfólióink adatait a Portfóliók árfolyama oldalon. Javasoljuk, hogy amennyiben továbbra is a Pénztárban tartja a felhalmozott összeget, és csak rövidebb időre tervezi a pénztári számláján befektetni a pénzét, mérsékeltebb kockázatú portfólióink közül válasszon, éljen a lehetőséggel, hogy portfólióját akár meg is oszthatja több portfólió (eltérő kockázat) között. ld. Befektetési politika kivonata.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mikor igényelhető a nyugdíjszolgáltatás?

  Nyugdíjszolgáltatás a pénztári törvény. által meghatározott nyugdíjkorhatár betöltését követően igényelhető. Nyugdíjkorhatárnak minősül a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, továbbá az az időpont, amelytől a pénztártag az alábbi ellátások valamelyikében részesül:

  1. öregségi nyugdíj
  2. átmeneti bányászjáradék
  3. nyugdíj előtti álláskeresési segély
  4. rokkantsági ellátás (egészségi állapota 60%-os vagy kisebb mértékű és rehabilitációja nem javasolt)
  5. balettművészeti életjáradék
  6. növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadék
  7. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély (nyugdíj)
  8. korhatár előtti ellátás
  9. szolgálati járandóság
  10. vagy amelytől a pénztártag a honvédek jogállásáról szóló törvény vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti nyugdíj előtti rendelkezési állományba áthelyezésre kerül

  A nyugdíjas pénztártag várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra.

 • Nyugdíjszolgáltatás igénylés módja, feltételei

  A tagsági jogviszony megtartásával igényelhető szolgáltatások, akár évente is ismételhetőek

  A számla meghatározott része egyösszegben igényelhető és döntése szerint fizetheti (vagy nem fizeti) a tagdíjat tovább.  A számlán maradó rész a választott portfólióban kerül továbbra is befektetésre.

  A járadékszolgáltatás rendszeres jövedelem megszerzését teszi lehetővé

  A számla meghatározott része járadékban kérhető és döntése szerint fizetheti (vagy nem fizeti) a tagdíjat tovább.  A számlán maradó rész a választott portfólióban kerül továbbra is befektetésre.

  • Határozott időtartamú járadék: Az elért hozamokat és költségeket figyelembe vevő biztos (banktechnikai) járadék.
  • Ütemezett pénzkivonás: Évente újraszámított, az elért hozamokat és költségeket figyelembe vevő ütemezett, fix összegű pénzkivonás.

  A legalacsonyabb járadék a minimálbér 15%-a lehet, a minimális időtartam 5 év lehet. Az életjáradék élethosszig tart.

  A járadékfolyósítás gyakorisága lehet havi, negyedéves vagy féléves, az életjáradék csak havi

  A járadékszolgáltatási igény bejelentését követő 30 napon belül a járadék induló összegét, várható időtartamát, és a folyósítás gyakoriságát tartalmazó tájékoztatást küld ad a Pénztár. A pénztártag elfogadását követő 30 napon belül kezdődik a járadék folyósítása. Ha a tag nem válaszol 60. napig a Pénztár a tájékoztatást elfogadottnak tekinti és a folyósítást megkezdi. A tag jogosult a tájékoztatás ismeretében módosított igényt is benyújtani (eljárási díja 2.000 Ft).

  A járadék jogosultja a járadékfizetés időtartama alatt évente köteles életben léti nyilatkozatot tenni

  Ha véglegesen felhagy a megtakarítással (tagviszony megszűnésével járó szolgáltatás)

  • A számlán lévő teljes összeg egyösszegben történő felvétele.
  • A számlán lévő teljes összeg járadékként történő felvétele
  • A számlán lévő összeg egy részének egyösszegben, a fennmaradó résznek pedig járadék formájában történő felvétele.

  A tagdíj egyik esetben sem fizethető tovább, a járadék csak a hozamokkal gyarapodik.

  Felhívjuk pénztártagjaink figyelmét, hogy a kifizetés teljesítéséhez szükséges az ügyfél-átvilágítás megléte. Bővebben az Ügyfél-átvilágításról

 • Adózási tudnivalók

  • Rokkantsági ellátás esetén a nyugdíjszolgáltatás minden esetben adómentes.
  • A 2013. előtt belépett tagok nyugdíj kifizetése adómentes.
  • A nyugdíj kifizetés adóköteles a 2012. december 31-ét követően belépett tagok esetében, amennyiben az belépés évét követő 10. évet megelőzően történik.
  • Az adóköteles kifizetést SZOCHO nem terheli
  • Ilyenkor a kifizetésnél a hozam nem, csak a tőke adóköteles, az adó mértéke jelenleg 15%.
  • Az adóköteles kifizetéskor az igénybe vett összegből kerül levonásra a személyi jövedelemadó előleget. Erről a Pénztártag jövedelemigazolást kap.
 • Költségek

  A Pénztár a kifizetésre kerülő összegből levonja a kiutalás tényleges banki költségét vagy a lakcímre utalás tényleges postai költségét, (valamint 2.000 Ft egyszeri eljárási díj is felszámításra kerül.)

  Felhívjuk a figyelmet, hogy a postai úton történő kifizetés költsége a bankszámlára történő utalás költségének többszöröse is lehet!

 • Teljesítés időpontja

  A kifizetés ún. elszámolási ciklusokban történik.

  A kifizetési igények beérkezési napja szerint I.ciklus a naptári hét első három napja, II. ciklus a naptári hét többi napja.

  A kifizetések fordulónapja az adott ciklust követő 2. munkanap.

  A kiutalás a fordulónapot követő 6. munkanapon történik.

A tájékoztatás nem teljeskörű, a nyugdíjszolgáltatásokra vonatkozó részletes szabályok az  Alapszabályban és a Szolgáltatási és elszámolási szabályzatban találhatók.

Nyugdíjszolgáltatás igénylése

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat!

Kapcsolat