Segítünk a portfólió választásban

Illusztráció

A Pannónia Nyugdíjpénztár a tagjai részére három eltérő befektetési bázis portfóliót kínál, melyek a Zafír, Smaragd és Rubin nevet viselik.

2021. április 1-től a portfólió megosztás lehetőségével bázis portfólió mellé választható egy kiegészítő portfólió is, a Gyémánt. Ez annyit jelent, hogy a befektetés innentől kezdve megosztható valamelyik bázis portfólió (Zafír, Smaragd, Rubin) illetve a kiegészítő portfólió (Gyémánt) között.

A Kiegészítő portfólió választása nem kötelező. Befektetésének portfóliós megosztása az Ön döntése.

Az Ön döntése, hogy megtakarítása mikor és melyik portfólióban kerüljön befektetésre.
A portfóliók között belépéskor választhat, a későbbiekben pedig az egyes portfóliók között akár 3 havonta is válthat.

Bázis portfóliók

Zafír

A Zafír portfólió választása, olyan pénztártagok számára ajánlott, akik kiszámítható, alacsony kockázatú befektetést szeretnének, illetve akiknek a szolgáltatás igénybevétele várhatóan rövidtávon, 5 éven belül következik be.

A Zafír portfólió befektetéseit szinte kizárólag állampapírok alkotják, így megtakarítása azok hozamainak szintjén, várhatóan nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhat.

Smaragd

A Smaragd portfólió választása, olyan pénztártagok számára ajánlott, akik mérsékelt, közepes kockázatú befektetést szeretnének a magasabb hozam reményében, illetve akiknek a szolgáltatás igénybevétele várhatóan 5 éven túl, de 15 éven belül következik be.

Rubin

A Rubin portfólió választása, olyan pénztártagok számára ajánlott, akik hosszú távon a legmagasabb hozamra törekszenek, és ezért magas kockázatot vállalnak, illetve akiknek a szolgáltatás igénybevétele várhatóan 15 éven túl következik be.

 

Választható, kiegészítő portfólió

Gyémánt

A Gyémánt, kiegészítő portfólió választása, olyan pénztártagok számára ajánlott, akik hosszú távon a lehető legmagasabb hozamra törekszenek, és ezért nagyon magas kockázatot vállalnak, illetve akiknek a szolgáltatás igénybevétele várhatóan hosszú távon következik be.

A Gyémánt portfóliót kiegészítésként, valamely bázis portfólióval együtt választhatják a pénztártagok, a bázis portfólióban lévő megtakarításuk maximum 70%-ának mértékéig.

Borostyán

A Borostyán portfólió elsősorban azon pénztártagok számára ajánlott, akik a meglévő Bázis portfóliójuk kockázatainak csökkentése, megosztása érdekében szeretnék megtakarításuk egy részét nagyon alacsony kockázatú portfólióban elhelyezni. A Borostyán Kiegészítő portfólió választása azoknak is ajánlott, akiknek a szolgáltatás várható igénybevételéig 1-2 év van hátra.
A Borostyán portfóliót kiegészítésként, valamely bázis portfólióval együtt választhatják a pénztártagok, a bázis portfólióban lévő megtakarításuk maximum 70%-ának mértékéig.

Figyelemfelhívás

A Pénztár felhívja pénztártagjai figyelmét arra, hogy a portfóliók közötti választás (váltás) a tagok egyéni felelőssége, amelyet a Befektetési Politikában feltüntetett kockázatok figyelembe vételével különösen életkoruk (kifizetésig várhatóan hátralévő idő hossza), kockázatviselési hajlandóságuk és jövőbeni várakozásuk alapján tegyenek meg. A nem megfelelően időzített, illetve a gyakori portfólióváltás az egyéni számla hozamára kedvezőtlen hatású is lehet.