Tájékoztató a beolvadó NKM és az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárak tagjai részére

2020. július 7.

Az NKM Nyugdíjpénztár és az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztár 2020. július 1. napjával egyesült a Pannónia Nyugdíjpénztárral. A beolvadó Nyugdíjpénztárak tagjai az egyesülés technikai lebonyolítását követően, július második felében postai úton személyre szóló tájékoztatást kapnak a Pannónia Nyugdíjpénztártól. Kérjük a beolvadó Nyugdíjpénztárak tagjait, értesítő levelünket várják türelemmel.

A beolvadással kapcsolatban a beolvadó Nyugdíjpénztárak tagjainak különösebb teendője nincs, a tagdíjfizetés és a kapcsolattartás, amelyre a változás miatt figyelmet kell fordítani. Az érintett pénztárak vezetése ugyanakkor mindent megtett annak érdekében, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. Például tagdíjfizetés céljára 6 hónapig élni fog a megszokott bankszámlaszám, a beolvadó pénztárak nevére és címére postai úton küldött levelek automatikusan megérkeznek a Pannóniába, a munkáltatókat a pénztárak értesítik.

A legfontosabb kérdéseket és válaszokat az alábbiakban foglaljuk össze:

Hogyan folytatódik a tagsági jogviszony?

A beolvadással a tagság automatikusan folytatódik, a várakozási idő nem szakad meg. Amennyiben egy tag a Pannónia Nyugdíjpénztárban is rendelkezik aktív tagsággal a két tagsági jogviszony összevonásra kerül, a várakozási idő kezdete a korábbi kezdetű tagsági jogviszonyának kezdetével esik egybe.

A tagsági jogviszonyban beállt változást Tagsági okirattal igazoljuk, amely okirat az új pannóniás tagsági azonosítót is tartalmazni fogja.

Mekkora a fizetendő egységes tagdíj?

A Pannónia Nyugdíjpénztárban a havi minimális tagdíj 4.000 forint, azaz évi 48.000 forint. A beolvadó Nyugdíjpénztárak tagjai számára a tagdíjfizetési kötelezettség 2020. július 1-jével indul és év végéig legalább 24.000 forint tagdíjat kell megfizetni. A tagdíjfizetés történhet havonta, de akár év végéig egyösszegben is.

Hogyan történhet az egyéni tagdíjfizetés?

Átutalással a Pannónia Nyugdíjpénztár tagdíjfizetési számlájára: 10918001-00000129-05831007 (UniCredit Bank). A közlemény rovatba kérjük az adóazonosító jelet feltüntetni.

A Pénztár honlapján bankkártyával is lehetséges tagdíjat fizetni. Postai csekket automatikusan küldünk az érintett tagoknak. A beolvadó pénztárak bankszámlája 6 hónapig aktív marad, az oda befizetett tagdíj a Pannóniába megérkezik.

Hogyan történik a munkáltatói befizetés?

Az NKM Nyugdíjpénztár és a Pannónia Nyugdíjpénztár értesíti a munkáltatókat a változásról, ezért a tagoknak ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.

Hogyan kerül befektetésre az egyéni számla?

Az NKM Nyugdíjpénztár két, az Első Országos Iparszövetségi  Nyugdíjpénztár befektetési portfólióját a Pannónia átveszi és 2021. január végéig változatlan befektetési politika mentén fekteti be. A beolvadó portfóliók árfolyama (a befektetési teljesítmény alakulása) a Pénztár honlapján követhető lesz. Az átmenet után a tagok megtakarítása – eltérő nyilatkozat hiányában – a Pannónia Kiegyensúlyozott portfólióba kerül áthelyezésre. 2020. augusztus 24-étől a beolvadó pénztárak tagjai díjmentesen áthelyezhetik egyéni számlájukat a három pannóniás portfólió egyikébe: klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési.

Hová kell küldeni a bejelentéseket és a kifizetési igényeket?

Az NKM és Első Országos Iparszövetségi  Nyugdíjpénztárak nevére és címére érkező küldemények automatikusan eljutnak a Pannóniába, de kérjük, hogy küldeményeiket már a Pannónia Nyugdíjpénztár 1441 Budapest, Pf. 50. címre küldjék.

Hogyan történnek a kifizetések?

A kifizetések igénylése és teljesítése a jogszabályok és a Pannónia Nyugdíjpénztár Alapszabálya és Szolgáltatási Szabályzata szerint történhet. Kérjük, 2020. július 1-je után szíveskedjenek a honlapunkról letölthető nyomtatványokat használni és kérdés esetén forduljon a Pénztár ügyfélszolgálatához.

A kifizetések folyamatosak lesznek, de a Pannónia ügyfél-átvilágítási szabályait kell alkalmazni. Akinek új ügyfél-átvilágítási eljáráson kell átesnie, azt a kifizetési igény benyújtása után a Pannónia értesíti, illetve az igény benyújtása előtt érdemes a Pannónia ügyfélszolgálatával egyeztetni.

A Pannónia ún. elszámolóegység-alapú nyilvántartást vezet, amely azon túl, hogy árfolyammal képezi le a portfóliók befektetési teljesítményét, egylépcsős kifizetést tesz lehetővé – megszűnik tehát a 85%-os előleg fizetése.

Mi történik a kedvezményezett jelölésekkel?

A Pannónia Nyugdíjpénztár átveszi a beolvadó pénztárakban megjelölt kedvezményezetteket, de javasoljuk, hogy adat- és kedvezményezett személy aktualizálás érdekében éljenek az új kedvezményezett jelölés lehetőségével.

Hol és hogyan lehet tájékozódni?

A Pannónia Nyugdíjpénztár személyes ügyfélszolgálata a 1068 Budapest, Benczúr utca 11. szám alatt található. Ügyfélszolgálatunk jelenleg minden munkanap 8.00-16.00 óra között érhető el telefonon (a 478-4000 számon) és személyesen is.

A Pannónia komplex internetes Tagi portál működtet, amely a teljes körű tájékozódás mellett elektronikus ügyintézési és elektronikus iratkezelési szolgáltatást is nyújt. Erre vonatkozóan július második felében minden NKM-es tagunk személyre szabott tájékoztatást kap postai úton.

 

Pannónia Nyugdíjpénztár