Tájékoztatás az azonnali fizetésről

2020. március 8.

2020. március 2-án elindult az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) Magyarországon. Hogyan hat ez a nyugdíjpénztári számlákra? Tájékoztatónkban ezt a kéréskört járjuk körbe, pénztári oldalról.

Az azonnali fizetési szolgáltatásnak köszönhetően a forintszámlák terhére az elektronikus csatornákon kezdeményezett, az azonnali átutalás feltételeinek megfelelő átutalás a korábbinál gyorsabban, néhány másodpercen belül teljesül és rögtön a kedvezményezett fél rendelkezésére is áll, az összeg elkölthető.

A szolgáltatás az elektronikus internetbanki és mobilbanki szolgáltatási felületeken keresztül vehető igénybe. Az új fizetési szolgáltatásnak köszönhetően az azonnali fizetésre alkalmas átutalások az év minden napján, a nap 24 órájában bármikor néhány másodperc alatt teljesülnek. Tehát a nem banki munkanapokon (hétvégén, munkaszüneti napokon) vagy munkanapokon a bank zárása után is a kezdeményezett átutalások azonnal teljesülni fognak.

Az egyéb csatornákon indított fizetések teljesítési rendje, pl. postai csekken történő befizetés, bankkártyás fizetése teljesítése nem változik, továbbra is az azonnali átutalásnál néhány órával vagy néhány munkanappal később teljesülnek.

További újdonság, hogy nem csak bankszámlaszámra lehet azonnali utalást kezdeményezni, hanem a hosszú számlaszámra történő hivatkozás helyett a könnyebben megjegyezhető másodlagos számlaazonosítókra is (e-mail cím, mobiltelefonszám, adóazonosító jel vagy adószám).

Az azonnali fizetési szolgáltatásra vonatkozó részletes banki tájékoztatás az egyes bankoknál elérhetők.

Hogyan teljesül a nyugdíjpénztári számlára történő befizetés?

Az azonnali fizetési szolgáltatás feltételeinek megfelelő utalással történő befizetés a pénztár bankszámlájára is az év bármely napján azonnal (néhány másodpercen belül) jóváírásra kerül.

A pénztári számlavezetés azonban változatlanul napi szintű és nem online. A befizetési tranzakciók napi szinten kerülnek könyvelésre, az átutalás jóváírásának napjával. A könyvelés nem online módon történik, de minden befizetés a jóváírás napjával kerül rögzítésre. A pénztári számlán könyvelés és befektetés szempontjából lényegtelen, hogy a jóváírásra a reggeli órákban, napközben vagy az esti órákban került sor.

A Pannónia Nyugdíjpénztár elszámoló egység alapú nyilvántartást vezet és választható portfóliós rendszert is működtet. A befizetések jogszabályi előírás szerint elsőként és kötelező jelleggel az ún. függő portfólióba kerülnek, majd néhány munkanap elteltével kerülnek az egyéni számlára. A befizetett összeg a befizetés napjától folyamatosan és megszakítás nélkül befektetésre kerül, a függő portfólióban elért hozam is az egyéni számlát illeti.

Az elszámolóegység alapú portfóliók adott napi árfolyamát négy munkanap elteltével lehet felhasználni és publikálni. A portfóliós árfolyamok megállapítása az adott napra vonatkozóan tehát továbbra is később, a végleges tőzsdei árfolyamok alapján történő értékeléseket követően történik. Az azonnali fizetés tehát ezt a nyilvántartást sem érinti.

Tagi folyószámla

Akik használják Tagi portálunkat, azok a befizetési folyószámlájukon eddig is láthatták befizetéseiket: a befizetés összegét, jogcímét (pl. egyéni befizetés, munkáltatói befizetés, adójóváírás) és a befizetés jóváírás napját (értéknap). Mivel a pénztári könyvelés nem online, ezért a befizetések a könyvelésüket követően jelennek meg, de mindig a befizetés napjára. Ebben sem lesz változás, a befizetés napon belüli időpontja nem kerül megjelenítésre.

Aki adott napon belül többször is utal, a napon belüli jóváírások természetesen tételesen jelennek meg, ahogyan eddig is.

Az egyéni számla vezetése

Az egyéni számlán továbbra is függő portfólióból történő átvezetés napjával jelennek meg a különböző befizetések és jóváírások.

Milyen előnnyel jár befizetésnél az azonnali fizetési szolgáltatás?

Amennyiben este vagy hétvégén jut eszébe tagdíjat fizetni, azt azonnal megteheti, nem kell az értéknapozással törődnie.

Amennyiben év végén, az adókedvezmény kihasználása érdekében utalna tagdíjbefizetést, azt megteheti akkor is, ha az év utolsó napja, vagy több napja is hétvégére, munkaszüneti napra esnek – az azonnali fizetés rendszerében a december 31-én késő este indított befizetése is megérkezik a pénztárhoz.

Hogyan teljesül a nyugdíjpénztári tagi kifizetés?

Tagjaink részére indított kifizetést elektronikus csatornán kezdeményezzük, ezért kifizetéseink döntően még aznap, néhány másodperc alatt eljutnak tagjainkhoz, akár reggel 8 órakor, akár este 8 órakor indítjuk el.

A nagyobb összegű, 10 millió forintot elérő kifizetések banki teljesítése azonban nem változik, az InterGiro2 szabályai szerint néhány órán belül teljesülnek és állnak a címzett rendelkezésére: ez lehet napon belüli jóváírás teljesülés, de lehet akár a kiutalás elindítását követő első munkanap is.

Másodlagos számlaazonosítók használata

Pénztárunk vizsgálja a másodlagos számlaazonosítók használatát a pénztári pénzforgalomban és fejlesztéseket a jövőben tervez ezek alkalmazására.