Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás – Változatlan adózással

2023. június 8.

A 2023. július 1-én hatályba lépő, a Szocho törvény módosításáról szóló Kormányrendelet a befektetések jelentős hányadát érinti negatívan, ezért jó, ha tudunk róla, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások ez alól kivételt jelentenek: továbbra is adó és szocho mentességet élvez az önkéntes nyugdíjpénztári számlán elhelyezett megtakarítások hozama!

Az új intézkedések egyik fő célja pont az öngondoskodás erősítése, a pénzügyi tudatosság növelése és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése volt.

Éppen ezért a kiterjesztett szocho olyan befektetésekből és megtakarításokból származó jövedelmekre fókuszál, amelyek a hatályos személyi- jövedelemadó-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek, melyek után jelenleg is 15 %-os SZJA kötelezettség áll fenn. Ezeknél a befektetés típusoknál a kamatjövedelmet a 15%-os SZJA-n túl július 1-től plusz 13% szocho terheli, így összességében 28%-kal ér kevesebbet a hozam kifizetéskor, mint ahogy várnánk (A kiterjesztett szocho fizetési kötelezettség egyáltalán nem vonatkozik a 2023. július 1-je előtt lekötött betétekre, illetve megvásárolt értékpapírokra.).

Az Önkéntes Nyugdíjpénztárak esetében a hozam 10 éves várakozási idő letelte után 3 évenként adómentesen felvehető jelenleg is, és mivel a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama az SZJA törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek, így azt továbbra sem terheli sem SZJA, sem szocho fizetési köztelezettség.

Természetesen, ha valaki a hozam feletti részhez szeretne hozzájutni, annak számolnia kell vele, hogy a tőke továbbra is adóköteles

Mindezeket érdemes szem előtt tartani, és ezek tudatában megfontoltan választani nyugdíjmegtakarítást!

A Pannónia Nyugdíjpénztár most az új belépőket plusz 20%-os garantált ajándékkal is jutalmazza, ami akár 100 ezer forint is lehet az első befizetés után.

Keresse akcióinkat a részvételi feltételekért.