NÍVÓDÍJ ÁTADÓ ÜNNEPSÉG ÉS TÁBLAAVATÁS A PANNÓNIÁNÁL

2022. május 25.

2022. május 20-án megtartott ünnepség keretében került sor annak a Nívódíjnak az átadására, amelyet a 2000-ben indított és évről-évre megrendezésre kerülő Építőipari Nívódíj pályázaton, a „többlakásos lakóépület” kategóriában nyert el a Benczúr11 projektünk, a B11 lakó és irodaház.

A díjat még az elmúlt évben ítélte oda a bíráló bizottság, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma, az ÉMA, amely az építőiparban meghatározó alapító és csatlakozó szervezetekből áll, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy e rangos megmérettetésen ilyen előkelő helyen végzett a Benczúr 11, mely székházunknak is otthont ad.

A zsűri figyelembe vette az építmény általános építészeti-műszaki értékelését, a kivitelezés műszaki–technikai színvonalát, szakszerűségét, a beruházás gazdaságosságát, üzemeltethetőségét, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködést.

A projekt lehetővé tette, hogy korszerű megoldások alkalmazása mellett, visszaállítsuk egy csodálatos műemlék épület régi pompáját. A lakóépület kedvező elhelyezése értékes épületegyüttes -létrejöttét eredményezte. Itt helyet foglal egy, a Pannónia Nyugdíjpénztárnak is otthont adó irodaház, egy 39 lakásos modern társasház és az épület-egységek között egy szépen parkosított díszkert.

Az ünnepség közel egy évet csúszott, a jól ismert, pandémiás nehézségek, korlátozások miatt, de ez egy év valójában, csak egy kis időszak, ahhoz képest, ami az épület együttes előtt áll, amely nem csak egy csodálatos alkotás, hanem egy szimbólum is: a múlt értékeinek megóvásával és továbbvitelével harmóniában megvalósuló innovációé is.

Az utcai szárny épülete patinás múltra tekint vissza. A telket 1879-ben a híres építész, Schulek Frigyes vásárolta meg, majd nyaralóépületet épített rá saját családja számára. A környék ekkor már igen felkapottá vált, egymást érték a bankárok, arisztokraták családi palotái. A ma is itt álló épület jelentős része 1896-ban épült. A Benczúr utcába telepített, udvari szárnyával a tömb belsejébe benyúló épület tervezője, a nagyvonalú kompozíció részleteinek finomsága alapján Quittner Zsigmond vagy Freund Vilmos lehetett. 1905-ben az épületet Alpár Ignác tervei alapján az udvar irányába bővítették, elkészült az udvari homlokzata dísze, az öntöttvas oszlopokkal gyámolított erkélysor. 1924-ben Vidor Emil, a szecesszió mestere készített terveket a kétemeletes épületet új szintekkel történő bővítésére. Ekkor nyerte el a ház a ma is látható, végleges formáját. A közel 100 évvel később megvalósuló projekt tehát, – amellett hogy műgonddal megőrizve és helyreállítva e csodálatos értékeket -, belülről minden igényt kielégítő irodákat, és kényelmes modern otthonokat teremtett.

Árkovics István, a Pannónia Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának Elnöke nyitóbeszédében elmondta: „A régi épület felújítása és az új modern szárny kialakítása olyan példaértékű projekt, amelynek gondolatmenete: -a legmodernebb megoldásokat alkalmazni, miközben megőrizzük a múlt értékeit-, minden tevékenységében jellemzi Pénztárunkat. Miközben továbbvisszük és gyarapítjuk a Pénztár értékeit és hagyományait, folyamatosan keressük a XXI.-századi innováció, a megújulás, a korszerű megoldások lehetőségét.

Kiemelten fontos számunkra az a tény is, hogy a beruházás befektetés is egyben, így a tagok megtakarításának részét képezi. Én magam is büszke vagyok arra, hogy az Igazgatótanács elnökeként csatlakozva a Pannónia Nyugdíjpénztár vezetéséhez, részese lehetek ennek a kiemelkedő sikernek.”