Hogyan kezelje nyugdíjpénztári befektetéseit rendkívüli időben

2020. december 15.

Az elmúlt időszakban tapasztalható árfolyamingadozások fő oka a koronavírus járvány, amely mára életünk minden részére kihat. Megmutatjuk, hogyan érdemes kezelni az említett hatásokat.

 

A koronavírus hatása a hozamokra

A koronavírus világszerte jelentős mértékben érinti a gazdasági szereplők tevékenységét, mivel a vírus megfékezése érdekében rendkívüli intézkedéseket kellett hozni.

Ennek a globális gazdasági sokknak a tőzsdei árfolyamokon keresztül a pénztári hozamokra is kihatása van.

Ugyan a piacok egy részének októberre már sikerült az év eleji kedvezőtlen fejleményeket jelentősebb mértékben ledolgozni, továbbra is bizonytalanság érzékelhető.

Mit tegyünk ilyen időszakban?

A fentiek miatt azt javasoljuk pénztártagjainknak, hogy kifizetési igény benyújtása előtt minden körülményt figyelembe véve hozzák meg döntéseiket!

Az egyéni számlán felhalmozott megtakarítás egy ilyen időszakban akár jelentős hozamveszteséget is mutathat egy adott idő pillanatban, amely kifizetés esetén realizálódik, azaz már nem korrigálható!

Javasoljuk, hogy kifizetés előtt érdeklődjenek ügyfélszolgálatunkon a hozamok, árfolyamok aktuális állásáról, vagy nézzék akár naponta egyéni számlájuk alakulását a minden pénztártag számára elérhető személyes tagi portálunk segítségével.

Ha mindenképpen lépni kell, felmerülő likviditási problémákra egyszerű és alacsony költségű megoldást tudunk kínálni: a tagi kölcsön kényelmesen felvehető, digitális megoldásainknak köszönhetően távolról is intézhető, és alacsony kamattal elérhető. További információt az alábbi oldalon talál.

Történt már ilyen a múltban

Ugyan a múltbeli hozamok nem adnak garanciát a jövőbeli hozamokra, az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rövidebb-hosszabb ideig tartó gyengülést követően a tőzsdei árfolyamok erősödnek és a hozamok javulnak – ahogyan ezt tapasztalhattuk a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válságot követő időszakban is.

Mindenképp fontos szem előtt tartani hosszútávú célunkat, ezért – akár átmenetileg alacsonyabb összeggel – feltétlenül javasoljuk továbbra is rendszeres befizetések teljesítését. Ne feledje a befizetések után igénybe vehető 20%-os adó-visszatérítés lehetőségét, amely akár a 150.000 forintot is elérheti.

 

A Pannónia Nyugdíjpénztár befektetési portfolióinak változását az alábbi grafikon mutatja. Tagi portálján keresztül pedig naponta nyomon követheti saját befektetését.