Felfordulás a piacokon, az Orosz-Ukrán konfliktus hatása a befektetésekre – Fontos a türelem!

2022. február 24.

Az elmúlt időszakban elhúzódott koronavírus járvány mellett sajnos tovább fokozódott egy újabb tényező, ami komoly hatással van a pénz és tőkepiaci eredményekre.

Ahogy erre számítani lehetett, az ukrán eseményekre hevesen reagálnak a tőkepiacok, pánikszerű eséseket tapasztalhatunk mindenhol. A globális tőzsdék, a devizapiacok és a kötvénypiacok is a koronavírus megjelenéséhez hasonló mozgásokat mutatnak.

A jelenlegi helyzetben minden pénzügyi döntést (kifizetések igénylése, portfóliók váltása) kiemelt körültekintéssel érdemes kezelni, fontos a türelem és felértékelődik a kivárás mivel az árfolyamok egyik napról a másik napra nagy mértékben változhatnak.

Az Ukrajnában történt események hatásai már a mai napon érzékelhetők a tőzsdéken, ugyanakkor fontos tudni, hogy azok a Pannónia árfolyamaiban később, az elkövetkező napokban fognak megjelenni. A jelenlegi helyzetben egy adott napon beadott igény esetében az elszámolás akár a beadás napján ismert árfolyamnál jelentősen alacsonyabb árfolyamon is történhet, ami által azonnal realizálódik az egyébként várhatóan csak átmeneti és jelenleg virtuális veszteség. Az ilyen krízisek első nagy hulláma már viszonylag rövid időn belül is korrigálódhat, de ennek üteme és mértéke az események alakulástól függ, ami most még nem megjósolható.

A rosszul időzített, kifejezetten az alacsony árfolyamok esetében indított kifizetési igények az addig csak virtuálisan fennálló veszteséget realizálják, tehát az a jövőben várható kedvező fordulatok esetén már nem nyerhető vissza!

Az Pannónia Nyugdíjpénztár alapkezelője folyamatosan követi, értékeli az orosz belpolitikai eseményeket. Ennek következtében a hétfői orosz elnök által elmondott beszéd után minden orosz kitettségtől megvált.
A konfliktusos helyzet rövid távú rendezése ellehetetlenült, csak a politikai egyetértés nyújthat megnyugvást a piacokon, amelyre a gazdasági szereplők alapozhatnak. A hét eleji eladások után további jelentős kockázatcsökkentő intézkedéseket hajtott végre az Alapkezelő, csökkentve a portfóliók kockázati kitettségét.
Jelenleg a portfóliókban nincs sem ukrán, sem orosz eszköz közvetlenül.

A fentiek alapján szeretnénk kihangsúlyozni, hogy jelen helyzetben mindenképp érdemes megfontolni, hogy megtakarításait nyugdíjpénztári számláján hagyja, bízva az események és tőkepiac minél előbbi helyreállásában.