A Pannónia Nyugdíjpénztár közleménye az MNB határozatról

2021. augusztus 26.

A Pannónia Nyugdíjpénztár az MNB 2021. augusztus 26.-án megjelent határozatával kapcsolatban leszögezi, – mint ahogy ezt az MNB is megállapítja – hogy a Pénztár hosszú távú működése megbízható, stabil és folyamatos.

A határozatban foglaltakkal nem értünk egyet, azokat kifejezetten vitatjuk.

A Pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét.

Hangsúlyozzuk, hogy a Pénztár vezetői mindenkor, – így az ingatlan ügyletek során is – gondosan, felelősen és a Pénztártagok érdekének megfelelően jártak és járnak el.

A Pannónia Nyugdíjpénztár álláspontja, hogy az MNB határozatban lévő megállapítások alaptalanok, az MNB által kiadott tájékoztatás pedig megtévesztő. Ezeket teljes mértékben vitatjuk, a leírtak jogorvoslati lehetőségét a Pénztár vizsgálja.

Az ingatlanfejlesztés végrehajtása törvényes és sikeres volt, az előzetes terveket jelentősen meghaladó eredményt hozott a Pénztártagok számára. A Pannónia Nyugdíjpénztár közel 130 milliárd Ft-os vagyonának fél ezrelékét (0,05%) érinti az MNB által vizsgált befektetés.

A Pénztár vezetése által kidolgozott és elfogadott ingatlanstratégia által, az utóbbi években dinamikusan növekedett az ingatlan portfólió hozama, 2020-ban kiemelkedő, éves 10%-os eredményt ér el.

A Pénztár ingatlanbefektetéseit és a kapcsolódó adásvételek értékét a Pénztár letétkezelője, az MNB által engedélyezett értékbecslő, több független igazságügyi szakértő, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálta és elfogadta. Valamennyi befektetési döntésről tagjainkat a közgyűlésen keresztül folyamatosan tájékoztattuk.

Mind a vizsgált ügylet, mind a Pénztár teljes gazdálkodása jogszerű és átlátható, tagjaink hosszú távú érdekeit folyamatosan figyelembe vesszük.