Híreink

Vissza a főoldalra

Tájékoztatás a pénztári hozamokról (2019 február 12)

A befektetési környezet alakulásáról, azaz hogy 2018. nem a legjobb éve lesz a befektetőknek és köztük a nyugdíjpénztáraknak sem, már 2018-ban is sokat lehetett olvasni. A 2018. évi számlaértesítőkön már konkrét számokban tükröződött a piaci folyamatok hatása. Pénztárunk ennek ellenére a kedvezőtlen környezetben is szolid, többnyire pozitív hozamokat ért el.

 

A Klasszikus portfóliónk 2018. évi nettó hozama +0,09%, a tagi vagyon döntő hányadát (mintegy 86%) tartalmazó Kiegyensúlyozott portfóliónk nettó hozama +0,10%, a kockázatosabb Növekedési portfóliónk hozama sajnos csak -0,27% lett. (A 2018. évi dec./dec. infláció 2,7% volt.)

A befektetési eredményeket befolyásoló környezet elemeinek kedvezőtlen alakulásának hatása alól sem a pénztárak és sem más intézményi befektetők nem vonhatták ki magukat, ritkán adatott meg a pozitív hozam.

A nominális hozam alacsony, de eredményeinket a környezetet vizsgálva értékelhetjük, és az alábbiak figyelembe vételével kaphatunk teljesebb képet.

A tavalyi évben a tőzsdeindexek többsége esett, így például:

  • a magyar részvénypiac mozgását leíró részvényindexe, a BUX -0,6 százalékkal,
  • a magyar államkötvények árfolyammozgását leíró MAX index -0,95 százalékkal,
  • a régiós CETOP részvényindex -6,4 százalékkal zárt.

Az egyes indexek teljesítménye alapján tehát nem meglepő a portfóliók teljesítménye.

Fontos hangsúlyozni, hogy a pénztári portfóliók értékelése piaci alapú, amely az állampapírok esetében sincs másként. Az állampapírok esetében érdemes megemlíteni két lényeges szempontot:

  • a lakosság számára kibocsátott kedvező, prémium kamatozási papírok az intézményi befektetők, a pénztárak számára nem elérhetők
  • a lakossági papírok esetében a magánszemélyeknél nem merül fel a napi piaci értékelés és annak hatása

A piaci értékelés hatására a portfóliók értékében az átértékelődés nem realizált hozam, értékelési különbözet a neve. Kivárással, türelemmel a negatív átértékelés hatása megszűnik, a virtuális veszteség nem realizálódik.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2018. évi hozamai még csak részben ismertek, a teljes piaci képet a Magyar Nemzeti Bank honlapján 2019. március 15-éig megjelenő tájékoztató közzétételből ismerhetjük majd meg.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári vagyon döntő többsége a napi árfolyammal rendelkező pénztáraknál található, és az MNB oldalán (https://apps.mnb.hu/penztarfolyam/DailyList.aspx?penztartipusid=1) elérhető publikus adatok alapján kijelenthetjük, a Pannónia Nyugdíjpénztár 2018. évi hozamteljesítményei a legjobbak közé tartoznak:

  • a mérsékelt kockázatú (klasszikus jellegű) portfólió esetében a 3.,
  • a közepes kockázatú (kiegyensúlyozott jellegű) és
  • a magas kockázatú (növekedési jellegű) portfóliók esetében az 1. helyen zártuk az évet.

(Az egyes portfóliók éves nettó hozama a 2018. december 31-ei és a 2017. december 31-ei árfolyamok hányadosaként számolható ki. Az összehasonlítás módszertana a 2017. évi beszámolónk kiegészítő mellékletének 3.6.2. pontjában olvasható: http://www.pannonianyp.hu/userfiles/file/doks/18067879_20171231_kiegmell.pdf)

 

Oldal tetejére